A Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett - jelentették be szerdán az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői.
Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém - mézes és pralinés - között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd - hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül és csak természetes anyagokat tartalmaz. A nyertes kenyér előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor. A rendezvényen eladott termékekből összegyűlt bevétel egy részét a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak ajánlják fel - tette hozzá.
A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem - közölte Mautner Zsófia gasztroblogger, a zsűri elnöke.
Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy idén Budapesten négy kilövési pontról - három uszályról és a Lánchídról - indítják a rakétákat az augusztus 20-i nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi és balatoni tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta - tette hozzá.
hirado.hu