hirdetés
Nyitólap » Regon » Regon hírek » Megalakult az Idősügyi Tanács Nyíregyházán
Megalakult az Idősügyi Tanács Nyíregyházán
2012. május 25., 04:55| cikkvideo
Nyomtatóbarát verzió   Hír küldése e-mailben
 
Megalakult az Idősügyi Tanács Nyíregyházán
Május 23-án hivatalosan is megalakult Nyíregyházán egy az önkormányzat mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő testületként az Idősügyi Tanács.

 A tanács kezdeményezte az érvényben lévő idősügyi koncepció felülvizsgálatát, valamint annak megújítását. Az alakuló ülést követően dr. Kovács Ferenc polgármester, Kósa Tímea alpolgármester és a frissen megválasztott titkár, Fintor Károlyné tájékoztatta a sajtó képviselőit a részletekről.

Az Országgyűlés által elfogadott, az Idősügyi Nemzeti Stratégiáról szóló 81/2009. (X. 2.) számú Országgyűlési Határozatban megfogalmazott célok elérése érdekében a helyi önkormányzatok, tanácsadó, véleményező testületként Idősügyi Tanácsot hívhatnak életre.

Az ország több városában is jól működő Idősügyi Tanács dolgozik és segíti az önkormányzatok munkáját. Nyíregyházán is volt 2003 és 2008 között ilyen tanács, de az előző városvezetés nem tudott maradéktalanul élni a lehetőséggel, annak tevékenysége, aktivitása az elmúlt években folyamatosan csökkent, majd a tanács felbomlott. Most újraélesztették a szervezetet, amihez az Országos Idősügyi Tanács is felajánlotta a segítségét.

Nyíregyháza MJV Közgyűlése április 26-án 78/2012 IV. 26. sz. határozatával elfogadta az Idősügyi Tanács megalakulásának tényét, valamint annak Szervezeti és Működési Szabályzatát.

Nyíregyháza Önkormányzata lehetőségeihez mérten, kiemelt figyelmet fordít a városban élő idős emberekre, szociális támogatásukra, lehetőségeik bővítésére, az idős emberek biztonságának és emberi méltóságának megőrzését támogató gazdasági és társadalmi környezet kialakítására.

A tanács főbb feladatai:

- az idősek problémáinak feltárása, közvetítése a városvezetés felé
- javaslattétel a szükséges intézkedésekre
- az idősek életkörülményeinek javítása
- biztonságérzetük megfelelő intézkedésekkel való növelése
- egészséges életmódot népszerűsítő programok koordinálása
- aktív kommunikáció, az információk célirányos eljuttatása az idősek felé

Feladata továbbá az idős állampolgárok életkörülményeinek javítása, vélemények, és információk cseréje, valamint a különböző célok és törekvések megismertetése és egyeztetése, közreműködik az időseket érintő egyéb programok, rendezvények szervezésében, kapcsolatot tart a városban működő szervezetekkel, pl. nyugdíjas klubokkal, egyházi gyülekezetekkel, közösségekkel, más egyéb civil- és társadalmi szervezetekkel.

A tanács elnöke a mindenkori polgármester, alelnöke a polgármester által felkért alpolgármester, titkárát közösen választják meg. A tanácsot állandó tagok alkotják, akiket 14 szervezet delegál, de üléseiken meghívott vendégek, illetve szakemberek is jelen lehetnek.

A tagok megbízása négyéves időtartamra (első alkalommal 2014. december 31. napjáig) szól.


Bookmark and Share
Nyomtatóbarát verzió  Hír küldése e-mailben
hirdetés
Mondja el véleményét!
Nincs hozzászólás.
Ez a véleményem:
Név:

E-mail cím (mások nem látják):

Vélemény:

hirdetés
Custom Search
hirdetés

hirdetés