hirdetés
Nyitólap » Nyugszi » Jogi esetek - Karolina válaszol » A válás utáni vagyonmegosztásról
A válás utáni vagyonmegosztásról
2012. április 11., 13:36| cikkvideo
Nyomtatóbarát verzió   Hír küldése e-mailben
 
A válás utáni vagyonmegosztásról
A házastársak kapcsán, a házasság ideje alatt, a házasságkötés időpontját követő szerzések a házastársak között közös tulajdont keletkeztetnek.

Egészen pontosan tehát, a házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik.

Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házastársi életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs külön vagyonához tartozik.

Közös vagyonnak számít a külön vagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennálása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Természetesen vannak kivételek a közös tulajdon esetei alól a házassági együttélés ideje alatt, hiszen juthat úgy egyik vagy másik fél úgy vagyonhoz, hogy ahhoz a másik félnek semmi köze nincsen.

Fel is sorolja ezeket az eseteket a törvény, tehát a házastárs külön vagyonához tartozik: a házasságkötéskor már megvolt vagyontárgy, a házasság fennállása alatt öröklés jogcímen szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy, személyes használatra szolgáló, és szokásos mértékű, illetve mennyiségű vagyontárgy, illetve a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Tehát például, ha volt az egyik félnek már korábban egy autója, és azt eladja, aztán vesz rajta egy másikat, akkor értelemszerűen azt a bevételt forgatja egy új gépjárműbe, és akkor az is már a külön vagyonhoz tartozik.

Az idő előre haladtával nyilván bonyolódnak az ilyen ügyek, mivel a különvagyoni tárgyak értékesítéséből befolyó pénzt - mondjuk egy nagy értékű autónak, vagy egy 4-5 millió forint értékű legénylakásnak az értékesítése folytán befolyó összeget - már be tudnak fektetni a felek egy közös tulajdonú ingatlanba, és azon pénz felhasználásával, illetve banki kölcsön igénybevételével építkeznek, és mondjuk ezt a hitelt közösen fizetik jó pár évig, nos végső soron ezek keletkeztethetik a problémás helyzeteket.

A házassági vagyonközösség megszüntetése tehát, ha a felek között nincsen megegyezés, akkor elválik a házasság felbontásának kérdésétől. Előfordulhat az, hogy már a felek házasságát felbontották, megegyezéssel, vagy bonyolultabb bizonyítási eljárás lefolytatásával, de például az ingatlannak a tulajdonjoga, vagy akár egy közös cégben való tulajdonjog kérdéses marad.

Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert a "válás" az kétrétű dolog, ha úgy tetszik.

Van a nagyon szerencsés, és optimális helyzet, amikor megmarad a felek közötti jó viszony, amiben meg tudnak egyezni a kényes kérdésekben is, például gyerek(ek), pénz, tulajdon. Ha viszont ez nem áll fenn, akkor a pereskedés bizony felőrölhet akár több évüket is. Ilyen lehet például egy külön vagyoni ingatlanon már együtt végzett több milliós felújítás, vagy egy ráépített második szint például a másik fél oldalán milyen arányú tulajdonjogot keletkeztet.

Mert, ha van mondjuk egy külön vagyoni ingatlanom és abba beleköltözik a párom és öt év múlva megcsináljuk a padlásteret több millió forintért közös pénzen, vagy közös teherként felvett pénzintézeti kölcsönből, az értelemszerűen a másik fél oldalán is valamilyen arányú tulajdonjogot eredményeztet. Tehát abban már neki is van részesedése, illetve kötelezettség vállalása is, és itt jöhetnek azok az elszámolási viták, amik meghosszabbítják az eljárás rendeződését.

Egy közösen fizetett hitel esetében, ha az egyik fél marad a saját különvagyoni ingatlanában, a másik fél pedig nem követeli a tulajdonjogának megállapítását az ingatlanban, de kérheti az elszámolását a közösen fizetett hitel fele részének tekintetében, mivel erre jogos igénye van.

Tehát, ha például a házaspár nyolc éven át fizetett mondjuk havi hatvanezer forintot egy közös hitel törlesztéseként, akkor ennek hónapról hónapra ki kell számolni a költségeit és ennek az összegnek a fele részét az egyik fél követelheti. Ez tulajdonképpen a tartozások és követelések listájának az összeírása.

Tapasztalataim szerint ilyenkor már sokszor nem jogi értelemben ragaszkodnak az emberek az igazságukhoz, hanem érzelmileg, és ez jócskán megbonyolítja a helyzetet. Ilyenkor a bíróság próbálja megállapítani a felek, illetve tanúk nyilatkozatai alapján, valamint bankszámla adatok és egyéb felvett bizonyítékok alapján, hogy valójában ki, mit fizetett, mit vállalt anyagilag a házasság során.

Jó tudni azt is, hogy már a nászajándékba kapott vagyontárgyak is közös tulajdont képeznek, sőt az eljegyzési ajándékok is. Érdekes dolog az is, hogy a már jegyben járó párok esetében, akik már együtt élnek, a bírói gyakorlat úgy veszi az eljegyzést követően kapott szokásos mértékű ajándékokat is, mint közös tulajdont. Ebben az esetben döntő fontosságú lehet, hogy ki volt-e már az ajándék megkapásakor tűzve az esküvő dátuma, mert ha igen, akkor a bírói gyakorlat szerint ők már egy párnak számítanak jogi értelemben is.

Válások során a legnagyobb galibát általában a közösen felvett hitelek okozzák, elég ha arra gondolunk, hogy milyen nehéz manapság akár egy hitellel terhelt ingatlan piaci értékesítése is. A közös cégek üzletrészeinek az elszámolási folyamata pedig a másik komoly problémaforrás egy ilyen per során.

Sok gondtól szabadíthatják meg magukat a későbbiekben a házastársak egy házassági vagyonjogi szerződés megkötésével még az egybekelés előtt.

Ez azt a lehetőséget adja az embereknek, hogy előre megállapodjanak olyan dolgokban, amik nem akarják, hogy vitássá váljanak egy esetleges válás esetén. Ennek a szerződésnek a szubjektív megítélése persze teljesen változó a mai magyar társadalomban. Akár olyan sarkosan is meg lehet állapodni egy ilyen szerződésben, hogy a későbbiek során is az lesz mindkét félnek a saját tulajdona, amire ő keresi meg a pénzt.

Láttam már korábban olyan vagyonjogi szerződést is, amiben leírták, hogy mindenkinek marad a saját jövedelme a sajátja, és így a felek már eleve kizárják a közös tulajdon keletkezését.

Dr. Kokas Karolina

Várjuk az olvasók további kérdéseit! Klikk Karolina nevén a levélküldéshez!


Bookmark and Share
Nyomtatóbarát verzió  Hír küldése e-mailben
hirdetés
Mondja el véleményét!
Nincs hozzászólás.
Ez a véleményem:
Név:

E-mail cím (mások nem látják):

Vélemény:

hirdetés
Custom Search
hirdetés

hirdetés

 

 

hirdetés